Geniet van je tuin, ook in het najaar

Hou jij er ook zo van, heerlijk genieten in de tuin, tot in de late uurtjes? Wij ook! Natuurlijk wil je dit niet alleen in de zomer, maar eigenlijk zo lang het weer het toelaat – en daarna het liefst ook nog. Gelukkig zijn er allerlei manieren om zo lang mogelijk van het terras in je tuin te genieten, dus ook op dagen dat de temperaturen wat lager uitpakken. Hoe je dat doet? We geven je graag een aantal handige tips.

De eerste dagen van het najaar en op frissere dagen in de zomer is het nog heerlijke toeven onder een dekentje. Maar naar gelang de dagen weer korter worden, is dat ook niet altijd meer even aangenaam. Het wordt te koud, te nat. Buiten zitten is niet altijd meer even uitnodigend. Alleen nog binnen zitten is natuurlijk ook niet wat je wilt. Is dit ook wat er in jouw hoofd opkomt? Denk dan eens na over de volgende mogelijkheden:

Een overkapping

Het ligt eigenlijk best voor de hand, maar wat is er nu fijner dan een eigen overkapping in de tuin? Je kunt er zelf een (laten) ontwerpen, gaan voor een handig bouwpakket of zelfs een laten plaatsen. De opties zijn eindeloos! Ga je voor een prachtig tuinverblijf met strakke wandjes van Zweeds rabat of voor overkapping van douglas hout? Je kunt jouw overkapping geheel afstemmen op je eigen smaak en de stijl van jouw tuin.

Een bijkomend voordeel is ook dat je binnen naar buiten kunt halen, en niet alleen in de zomer. Wat dacht je van mooie kussentjes, plaids, decoratie en gezellige lampjes? Het wordt gewoon een feestje om buiten te zitten. Daarnaast staan je tuinmeubelen goed beschermd tegen weersinvloeden en kun je ook daar langer van genieten. Win-win!

Een serre

Met een serre doe je eigenlijk het omgekeerde van een overkapping: je haalt buiten juist naar binnen. Tuinserres zijn er in alle vormen en maten en ook deze zijn geheel aan te passen naar eigen wens en stijl. Vaak zijn serres een verlengde van de woonkamer. Omdat een groot deel van glas is, zorgt het ook nog eens voor meer licht in de kamer.

Het leuke van een serre is ook dat veel planten het er goed doen. Je kunt er dus een groene, knusse oase van maken. Bij een serre is het wel belangrijk dat er goed aandacht besteed wordt aan isolatie – het is immers onderdeel van de woning. Voor in de zomer is ook goede zonwering erg prettig. Het is dan ook belangrijk om contact op te nemen met een vakman, zo voorkom je dat je later problemen krijgt met tocht en andere ellende.

Een verwarmd zwembad

Alleen zwemmen in de zomer? Tuurlijk niet! Er zijn heel veel opties die het mogelijk maken dat je langer van je zwembad kunt genieten dan die paar warme dagen per jaar. Voor grotere zwembaden is er natuurlijk de warmtepomp, voor kleinere exemplaren biedt solarverwarming uitkomst. Deze kan het water gemiddeld met zo’n twee tot vijf graden verwarmen.

Heb je geen inbouwzwembad? Ook voor opzetzwembaden en zelfs opblaas zwembaden zijn er mogelijkheden om het water wat meer op temperatuur te houden. Zo kan voor de eerste wat koelere maar nog zonnige dagen een zwembad met koepel de oplossing zijn.

Buitenhaarden en vuurkorven

Wil je buiten zitten maar worden de avonden te koud? Zorg voor warmte en gezelligheid met een buitenhaard of vuurkorf. Super gezellig en heerlijk verwarmend. Er zijn verschillende modellen, voor iedere tuin is er een passende terrashaard te vinden die ook nog bij jouw stijl past. Kies je voor een zware buitenhaard, een vuurschaal van Cor-Ten staal of misschien toch een buitenoven?

Zit jij nu ook weer vol inspiratie om ook dit najaar van de tuin te genieten? Wij wel! Mocht je nog meer tips hebben, laat ze dan gerust achter in de comments. Wij zijn benieuwd!