Broeikassen om eigen groente in te kweken

Om planten en gewassen te kweken of te laten overwinteren gebruiken veel mensen broeikassen. Je creëert zelf hier de meest ideale omstandigheden voor. Dit doe je door de juiste hoeveelheid licht en warmte op te vangen. Nog wel het mooiste voordeel is het compacte formaat. Je hoeft dus geen grote tuin te hebben om toch je eigen groenten te kweken. In vrijwel iedere tuin is er een plek te vinden om de kas een mooie plek te geven.

Broeikas is een koude kas

Broeikassen zijn vaak koude kassen en worden niet verwarmd. In de koude wintermaanden moet je de kas isoleren tegen kou, vorst en tocht.

Belangrijk is ook de lichtinval. En hoeveel licht de kas binnenkomt is inderdaad afhankelijk van de seizoenen, is dat bij een broeikas meestal geen probleem. Elke zonnestraal wordt opgevangen, wat voor een uitstekend klimaat zorgt voor je gewassen. Wel de vorm en volume kan invloed hebben op die lichtinval.

Vroeg in het voorjaar kweken

Met een broeikas kun je al vroeg in het voorjaar beginnen met kweken. Kweken gebeurt ook uit volle grond. De kas beschermt alles tegen alle weersinvloeden en ongedierte. Zo kun je het hele jaar door bijna letterlijk de vruchten ervan plukken.

Denk er wel aan dat je de gewassen goed moet beluchten. Broeikassen zijn dan ook uitgerust met een opklapbaar deksel.

Waar moet je op letten bij een broeikas?

In een broeikas groeien je planten en gewassen anders dan in een ‘gewone’ tuinkas. Door de hoge temperaturen (immers: broeikas) groeit alles sneller. En daardoor hebben je planten ook meer voeding nodig. Er zit niet genoeg voeding in de grond en daarom moet je regelmatig even bijmesten.

Water geven is het beste in de ochtend, zodat het water nog kan verdampen overdag. In de nacht blijven planten vochtig. Als je ‘s avonds water gaat geven kan dat leiden tot schimmelvorming. Let er op dat het water niet te koud is.

Verschillende materialen en afdichtingen

De kassen zijn er in verschillende materialen. Je kunt kiezen uit een prachtig en tevens duurzaam model gemaakt van hout. Maar je kunt ook de voorkeur hebben voor een meer solide broeikas van aluminium.

Verder kan de broeikas worden afgedicht met diverse soorten beglazing, zoals veiligheidsglas of polycarbonaat. Polycarbonaat zorgt voor een goede isolatie van de kas. Daarbij is het glas ondoorzichtig. Voordeel daarvan is dat je niet het risico loopt dat je jonge plantjes te veel licht opvangen.

Ook is polycarbonaat heel veilig en tot wel zes keer sterker dan tuindersglas. En mocht het dan toch breken, dan valt het in kleine, botte stukjes uiteen. Compleet veilig dus.

Welke broeikas heb ik nodig?

Welke broeikas het beste bij jou past en bij je tuin is afhankelijk van een paar elementen. Ten eerste hoeveel gewassen je wilt verbouwen en daarbij ook hoeveel ruimte je hebt in je tuin. Laat je vooral goed adviseren bij een expert in broeikassen.